SUNTIME - Drop-in solarium mellan Årsta och Liljeholmen/Hägersten. Vi finns i Årstadal även kallad Marievik samt Liljeholmskajen. Stockholm Drop in solarium mellan Årsta och Liljeholmen / Hägersten.  Soloteket finns i Liljeholmskajen (Årstadal), bakom Marievik.
   
 
SOL INFOMATION
- Hudtyper
- SSI information
- Info fr. Svensk Solarieförening
- Tips gällande Solning
- Myten om rör
- Artiklar om sola solarium
- Frågor och svar
 

Strålsäkerhetsmyndigheten Informerer


Här kommer ett information från Strålsäkerhetsmyndigheten

Sol och D-vitamin


D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Kroppen kan få D-vitamin via födan eller genom kosttillskott. Det bildas också i huden när vi solar.

Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, så räcker det att en ljushyad person solar armar och ansikte i ungefär en kvart för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, behövs ännu kortare tid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.

I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i mat som lätta mejeriprodukter och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk och torskleverolja.

Att sola i solarium är ingen bra metod att få D-vitamin eftersom förhållandet mellan UVA och UVB är annorlunda i solarier än i den naturliga solen. Solarier innehåller förhållandevis mer UVA-strålning, som inte bidrar till D-vitaminproduktionen men däremot ökar risken för hudcancer.

Ett argument som ofta används för måttligt och försiktigt solande i naturligt solljus är behovet av D-vitamin. En rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd visar olika resultat av olika studier. D-vitaminets roll för att förhindra olika sjukdomar är fortfarande oklar. För den som lider av D-vitaminbrist är det viktigt att tillföra vitaminet i rätt dos. Rådet anser att detta inte är möjligt genom ökad UV-strålning, då det bland annat är oklart vilka doser som effektivt ökar D-vitaminproduktion utan att ge en ökad risk för hudcancer och då UV dessutom bryter ner D-vitamin.

2011:14 Rapport från SSM:s vetenskapliga råd om ultraviolett strålning 2010


Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor ger myndigheten råd inom områden som rör sambandet mellan UV och biologiska effekter, vilket exempelvis har betydelse för förebyggande av hudcancer. Rådet ger också vägledning inför ställningstaganden i frågor där det krävs en vetenskaplig prövning av olika uppfattningar eller ståndpunkter.

Rådet följer den vetenskapliga utvecklingen inom UV-området och sammanställer kunskapsläget i en årlig rapport till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd lämnar årligen en rapport för frågor om ultraviolett strålning. Syftet med rapporterna är att kartlägga det aktuella kunskapsläget och att lämna råd till SSM inom olika områden som är av betydelse för förebyggande av hudcancer.

I denna rapport för år 2010 redovisas aktuella tidstrender för hudtumörer, resultatet från två internationella studier om solbeteende, UV-strålning i världen, en genomgång av potentiella förstadier till skivepitelcancer och malignt melanom, att diskussionen om D-vitamin och cancerrisk inte bör sammanblandas med strategier för hudcancerprevention.

Läs hela rapporten här

Källa: www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Allmanhet/Sol-och-solarier/Sol-och-D-vitamin/
   
 


START


- Sidkarta
- Sitemap
OM SUNTIME
- Så här solar du på Suntime
- Sola säkert i vår Solotek
- Regelbunda rörbyten
- Endast Ultra Tan solarium
- Våra solarium från Ultra Tan
- Övervakning för din trygghet
- Bilder på vår fräscha Solotek
SOL INFOMATION
- Hudtyper
- SSI information
- Svensk Solarieförening
- Tips gällande Solning
- Myten om rör
- Artiklar om sola solarium
- Frågor och svar
LÄNKAR/SPONSRING
- Länkar till våra leverantörer
- Övriga länkar- solning
- Länkbyte med Suntime
KONTAKTA OSS
- Hitta hit/Karta
- Fråga oss formulär
- Vägbeskrivning till oss
- Vi finns på Facebook
Vi finns på Facebook. Suntime Drop-in Solarium

Ingenjörsvägen 22
117 59 Stockholm
072-299 9917
info@suntime.nu

Copyright © SUNTIME - Drop-in solarium

IM Storm Webbyrå