|
|
Frågor och svar
En timme på badstranden - Lika effektivt som en timme i ett solarium?
Om människan hade samma respekt för den vanliga solen som för ett solarium så skulle vi aldrig tillbringa mer än en timme i taget på en svensk badstrand.
Solariesolandet i Sverige är väl reglerat och kontrollerat. Det gör att det är lätt att få en lagom mängd UV-ljus på kroppen i ett solarium. Vad få tänker på är solens styrka och att den blir starkare desto längre söder ut vi reser. Med hjälp av något som kallas UV-index går det att göra intressanta jämförelser.
10 min i Stockholmstraktens sol motsvarar ca 6 min i ett solarium med 100 W solarierör
I norra Grekland motsvarar 10 min solande ca 9 min i ett solarium med samma rörtyp
Jämfört med den Thailändska solen ger 10 minuter på stranden lika mycket UV-ljus som 14 minuter i ett solarium med 100 W solarierör.
Oavsett om du solar i solarium eller på stranden så ska du alltid anpassa soltiden till din hudtyp. I vår lokal finns mer information om detta.
Skillnad på sol & solarium
Jämfört med solen har moderna solarier starkare UV-A ljus och svagare UV-B ljus. Vid solbadande i solarium kan du ofta se att huden antar en gråbrun färg nästan omgående. Denna direktpigmentering erhålls av UV-A ljuset och sitter oftast inte i sig mer än ett par timmar. Den solbränna (pigmentering) vilken håller länge får du genom att låga doser UV-B ljus (eller högre doser UV-A ljus) stimulerar de celler (melanocyter) vilka bildar nya pigmentkorn (melanin). Dessa pigmentkorn, vilka ligger längre ner i hudlagret, är ursprungligen ljusa. Vid solning förflyttar sig dessa pigmentkorn långsamt uppåt mot det övre hudlagret och mörknar vilket ger en rödbrun färg. Denna process tar mellan tre och fem dagar. Det är UV-A ljuset i kombination med blodets syre som gör att pigmentkornen mörknar. På vandringen upp mot det övre hudlagret plattas pigmentcellerna ut och får en skyddande funktion. Samtidigt gör UV-B ljuset att överhudens skikt blir något tjockare och du får således ett skydd mot överexponering av UV-ljus. Vid solbadande i solarium kan du få en skyddsfaktor motsvarande solkrämernas värde 5 (beroende på hur stor andel UV-B, som finns i ljuset). Den svenska solen kan, om ovanstående process fungerar optimalt, bidra med motsvarande värde 20.
Solariets ultravioletta strålning är i stort sett likadan som solens, dock med den viktiga skillnaden att solariets UV-B ljus är gynnsammare för huden, detta p.g.a. att andelen UV-B är lägre än i solen. Solariet ger dessutom alltid samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar. Det gör inte solen p.g.a. att dess intensitet ständigt förändras. Slutligen finns en viktigt skillnad mellan traditionellt solbadande och solarium. I ett solarium kan du sola när du vill oavsett väder. Hos oss på Solcenter finns solen året runt!
Hur förbereder jag mig bäst inför min solsemester?
Att bygga upp ett grundskydd under kontrollerade former i ett solarium innan du åker på semester är ett mycket bra sätt att förbereda din hud för den starka UV-exponeringen som solsemestrar ofta innebär. 20 minuter i ett modernt solarium motsvarar t ex endast 13 minuter mitt på dagen på en strand i Thailand. Dock tar det tid att få ett bra solskydd. Om du tar det stegvis får du det bästa hudegna solskyddet. Du bör räkna med att det tar ca 3 veckor att bygga upp ett hudeget solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 4-8. Om du dessutom har en fin färg när du åker på solsemester kan du koncentrera dig på att slappna av och ha roligt på resan istället för att ligga och "pressa" på stranden.
Ger ståsolarium bättre effekt än liggsolarium?
Det är ingen skillnad på om man står eller ligger ner när man solar solarium. Om ni har stött på en anläggning som uppger att deras "ståsolarium" ger en bättre effekt än övriga solarium stämmer detta inte.
Vad som avgör ett solariums effekt är den totala watteffekten och inte om man står upp eller ligger ner när man solar solarium.
När ser man fullt resultat av solningen?
Det tar cirka 48 timmar innan du kan se fullt resultat av din solning i ett solarium. Tänk på att det kan ta ett par solningar innan pigmenten har blivit "aktiverade" efter en längre tid utan sol eller solarium.
Hur länge sitter solbrännan?
Om du solar för intensivt i början och blir snabbt brun är det de små lagrade pigmentkornen som mörknar och blir gråbruna. Den "snabba solbrännan" håller inte så länge. Om du slutar sola tar det 2 till 4 veckor för den bruna färgen att mattas av. Det är ett helt naturligt förlopp, eftersom det tar 28 dagar för huden att förnyats.
Vad gör jag åt solsvedan?
Det beror naturligtvis hur svår solsvedan är. Om du har fått en lätt solsveda (hudrodnad) så går den snart över av sig själv. Du ska dricka mycket och använda fuktighetskräm, som kyler av huden. Och du ska förstås inte sola på några dagar. Det bästa är att du solar försiktigt så att huden inte blir röd och du får solsveda.
|
|
|